вівторок, 31 березня 2020 р.

Проєктна діяльність як засіб інноваційного розвитку ЗП(ПТ)О


Одним з пріоритетних завдань НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області на 2020 рік є активізація проєктної діяльності ЗП(ПТ)О та забезпечення професійного розвитку керівників з питань оволодіння знаннями і навичками написання проєктів, оформлення проєктної заявки, комунікації з донорами. Разом з тим, оголошення конкурсу на створення навчально-практичних центрів у закладах професійної (професійно-технічної)освіти загальний бюджет програми яких у 2020 році складає 259 млн, а також потреба  залучати європейські кошти в рамках інших програм зумовило необхідність проведення 23 січня 2020 року  в режимі он-лайн проблемного семінару для директорів ЗП(ПТ)О, заступників директорів з навчально-виробничої роботи, методистів та осіб, визначених  проєктними менеджерами з числа працівників закладу, з питання «Проєктний менеджмент як технологія управління інноваційним розвитком ЗП(ПТ)О».
На семінарі завідувач лабораторії науково-методичного забезпечення  управлінської  діяльності у ЗП(ПТ)О  НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області С.Б.Коломійчук презентувала учасникам семінару теоретичні аспекти проєктної діяльності закладів освіти, методист лабораторії професійної підготовки І. М. Кирилюк ознайомила учасників з можливостями ЗП(ПТ)О щодо участі у програмах ЄС  Еразмус+, розвитку партнерських відносин, що сприяють створенню інновацій та впровадженню стратегій інтернаціоналізації закладів освіти  для підтримки мобільності педагогічних працівників, здобувачів освіти і визнання результатів навчання. 
Другим етапом щодо формування у керівників компетентностей з вапровадження   проєктного менеджменту у ЗП(ПТ)О та залучення інвестиційних коштів стало проведення 19 та 20 лютого 2020 року навчального семінару-тренінгу на тему «Розроблення проєктів та управління проєктним циклом». Провели його методист лабораторії підвищення кваліфікації та дослідно-експериментальної роботи НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області Лужняк Л.В. та директор ДПТНЗ “Красилівський  професійний ліцей” Маланчак Л.І., яка поділилась практичним досвідом написання успішних проєктів.
Учасники семінару-тренінгу навчились:
  • розуміти життєвий цикл проєкту;
  • визначати цілі та задачі проєкту, розбивати його на етапи, планувати структуру проєктних задач й робіт;
  • оцінювати й планувати терміни реалізації проєкту;
  • планувати ресурси, які необхідні для реалізації проєкту, створювати графік та бюджет проєкту;
  • працювати з ризиками й залежностями проєкту.
Навчання завершується проходженням тестового контролю знань учасниками та видачею сертифікатів.

Формування компетентностей щодо запровадження проєктного менеджменту у керівників ЗП(ПТ)О Хмельниччини
   З метою формування у керівників компетентностей щодо запровадження   проєктного менеджменту у ЗП(ПТ)О і залучення грантових коштів та відповідно до спільного плану роботи Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та Науково-методичного центру професійно-технічної освіти та підвищення кваліфікації інженерно-педагогічних працівників у Хмельницькій області, 23 січня 2020 року  в режимі он-лайн проведено проблемний семінар для директорів ЗП(ПТ)О, заступників директорів з навчально-виробничої роботи, методистів та осіб, визначених  проєктними менеджерами з числа працівників закладу, з питання «Проєктний менеджмент як технологія управління інноваційним розвитком ЗП(ПТ)О».
    Із вступним словом до учасників семінару звернулась заступник директора з навчально-методичної роботи НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області Л.К. Джус. Людмила Костянтинівна відзначила, що участь ЗП(ПТ)О у проєктній діяльності має вирішальне значення, оскільки вона закладає основу майбутнього успіху. На теренах області вже реалізуються п’ять проєктів регіонального розвитку, що фінансуються за рахунок коштів державного бюджету, отриманих від Європейського Союзу:
- «Забезпечення потреб ринку продукції закритих ґрунтів кваліфікованими робітниками» на базі ДНЗ «ВПУ №11 м. Хмельницького»;
- «Модернізація матеріально-технічного забезпечення для підготовки кваліфікованих працівників за професією електрогазозварювальник у відповідності до сучасних вимог ринку праці» на базі Хмельницького професійного ліцею;
- «Створення багатопрофільного регіонального Центру професійної освіти» на базі ДПТНЗ «Красилівський професійний ліцей»;
- «Створення учнівського готельно-туристичного центру» на базі Державного навчального закладу «Подільський центр професійно-технічної освіти» у Кам’янці-Подільському»;
- «Стимулювання розвитку новаторської і раціоналізаторської роботи в навчальному закладі як один з факторів підвищення якості підготовки робітничих кадрів для потреб регіону» на базі Хмельницького професійного ліцею електроніки.
      Написання проєктів на одержання гранту – це тривалий процесособливо для тих, хто займається цим вперше, проте дає можливість по-новому подивитись на закладйого цілі та задачі.
    Начальник відділу бухгалтерської звітності, фінансово-економічного моніторингу професійних навчальних закладів КЗ «Центр організаційно-господарського забезпечення закладів освіти» Т.А.Ємець визначила завдання проєктної діяльності як додаткового джерела фінансування ЗП(ПТ)О та звернула увагу на необхідності залучення додаткових позабюджетних коштів через організацію фандрейзингової діяльності.
    Завідувач лабораторії науково-методичного забезпечення  управлінської  діяльності у ЗП(ПТ)О  НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області С.Б.Коломійчук презентувала учасникам семінару теоретичні аспекти проєктної діяльності закладів освіти , а саме висвітлила питання:
- проєктний менеджмент як технологія управління інноваційним розвитком ЗП(ПТ)О. Його сутність та структура;
управління навчальним закладом як проєктно-орієнтованою організацією;
-   створення проєктної команди в ЗП(ПТ)О;
-   донорські організації, фонди, гранти, програми.
   Методист лабораторії професійної підготовки І. М. Кирилюк ознайомила учасників з можливостями ЗП(ПТ)О щодо участі у програмах ЄС  Еразмус+, розвитку партнерських відносин, що сприяють створенню інновацій та впровадженню стратегій інтернаціоналізації закладів освіти  для підтримки мобільності педагогічних працівників, здобувачів освіти і визнання результатів навчання. Не оминули увагою можливості Еразмус+ для розвитку потенціалу учнівської молоді, а саме участі у різноманітних заходах (тренінгах, семінарах, конференціях), залучення молоді до навчання, стажування та обміну досвідом на європейському рівні.
     До пріоритетних завдань НМЦ ПТО ПК у Хмельницькій області на 2020 рік віднесено активізацію проєктної діяльності ЗП(ПТ)О та забезпечення професійного розвитку керівників з питань оволодіти знаннями і навичками написання проєктів, оформлення проєктної заявки, комунікації з донорами. Тому найближчим часом на базі Науково-методичного центру заплановано проведення навчальних семінарів-тренінгів з цих питань. Методист лабораторії підвищення кваліфікації та дослідно-експериментальної роботи Л.В. Лужняк ознайомила потенційних учасників, директорів та керівників проєктних офісів ЗП(ПТ)О, з організаційно-інформаційними аспектами проведення навчальних семінарів з питань розроблення проєктів та управління проєктним циклом.
    Інформаційні та методичні матеріали семінару будуть розміщені на інформаційному порталі «Профтехосвіта Хмельниччини». Всім керівникам ЗП(ПТ)О запропоновано опрацювати їх для використання та  врахування у змісті управлінської діяльності.

Немає коментарів:

Дописати коментар